tisdag 13 december 2011

Snabbhakar VS Aluminiumkarbinhakar

Skitvintern är här och man borde egentligen stänga in sig i ett vinteride med en stor dunk rusdryck, en påse chips och ett par hundra fiskefilmer. Meeen nä, i år ska jag ta itu med praktiska saker å ting tänkte jag och först ut är att knyppla ihop nya utlösare. Jag kör ju med scottys utlösare men jag hatar verkligen originalhelvetes metallringen som man sätter runt planerlinan. Dels glider skiten ut dåligt, man ser den knappt och ligger man i medvind åker linan titt som tätt in i haken och fastnar...vilket kan bli ödestigert om storfan hugger. Nä bort me skiten å förbättra!

Vad beträffar själva haken har jag funderat på nån av dessa två:


Snabbhakarna i plast som finns på Yms, som enl uppgift ska synas bra. Nån som har erfarenhet av dessa??


Alternativ 2 är små aluminiumkarbinhakar av modell ovan....

Nån som kan tänkas ha en uppfattning vilket alternativ som är bäst av dessa? Då tänker jag på glidförmåga och att inte fiskelinan ska kunna åka in genom haken och "låsa sig själv" vid medvind etc...

Vidare tänkte jag ha en "tafs" alà plasttvättlina på ca 25-30 cm mellan haken och utlösarn. Tvättlinan tänkte jag försegla med exempelvis knallgul krympslang alternativt vulktejp (vet nån om det finns gul vulktejp? Det borde synas bra ute på planerlinan tycker jag. Eventuellt sätter jag på ett knallgrönt flöte mitt på "tafsen" också... Då var de väl fan om man inte skulle se den väl!

Det är ju bara att erkänna att åldern börjar ta ut sin rätt och synen skevar mer å mer... Men nä, några glajjer blir de inte frågan om! Icke! Sist jag satte på mig glasögon (haft ett gäng) började till å med hunden hånskratta och peka på mig... Undra på fan om jag inte kunde urskilja ordet : RIKSFÅN" också bland hundens rosslingar när hon rullade runt på golvet och kiknade av skratt.. Således: FLÖTEN istället för GLAJJER! Attityd före förnuft! :)

Anyway: Nån som har erfarenhet av dessa hakar eller övrigt bra tips på bra utlösare? - Maila gärna (eller kommentera) å berätta!

11 kommentarer:

Mvh Robert ( Teamworkfrövi) sa...

Hej ! Jag kör med dom gula från ym:s fiske ! Och sen jag kör med vanlig nylonlina(1,5mm) till planerboarden ! Och det funkar klockrent för mig ! skitfiske !

Anonym sa...

Hej Johnny,

Jag körde med dom gula i ungefär två månader innan jag höll på att bli tokig p.g.a dom gled så dåligt på linan vid minsta lilla vind plus att dom hade börjat skavts sönder i den ändan där planerboardlinan löper(efter bara knappt 2 månader)

Jag bytte sedan till rostfria karbinhakar å vilken skillnad, dom funkar klockrent så jag är supernöjd!

Men smaken är ju som baken(delad) men jag hoppas att du blir nöjd vad du nu kommer fram till men jag skulle sätta mina slantar på karbinhakar!

Ha d'e gött å en jävlars Skitfiske på dej/ Dalmasen

Team Örebroarna sa...

Tillverkade nya linutlösare för ett tag sedan se:
http://team-orebroarna.blogspot.com/2010/05/terapi-arbete.html
Men hakarna av plast slits ut även här precis som Dalmasen påpekar ,har även ett gäng utlösare med biltema hakar i samma utförande som ovan .
Alla gled bättre sedan jag bytte planerlinan mot trimmerlina 1,65mm i nylon från Jula 92m = 99kr
Köpte styrolitbollar på en hobbyaffär och målade med vattenfast färg så nu flyter alla linutlösare om paravanlinan brister , kan bli dyrt om linan brister en bra fisketur och alla nya utlösare sjunker till botten .
Rostfria karbinhakar borde vara väldigt tungt att släpa fram med ?
Ligger inte de och släpar i vattnet när man svänger (inner kurvan)? //Janne

Anonym sa...

Har kört både och,men fastnade för de gula iallfall just för att de syns bra,blir de slitna tar man fram kniven o karvar ur lite. Alu hakarna går sönder efter flitigt användade i låsningen.
mvh Team Gädda

Team Buer sa...

Slik har jeg gjort det, funker like bra enda.

http://aremarkgjeddeklubb.blogspot.com/2009/10/kvelds-pyssel.html

Anonym sa...

Hej Johnny!
Kör med aluminium hakarna dom e klart bäst o billigast.

Benny sa...

Hej Johnny!
Jag kör med aluhakarna men håller med Team Gädda om att de går sönder i låsningen.
Tycker dock inte det är nåt större bekymmer då de kostar så lite på Biltema, för mig har det räckt att byta ut nån enstaka.
Gillar när hakarna är lätta så inte linan släpar i vattnet i onödan när man svänger.

Har satt små flaggor av självhäftande lysorange dekalplast på hakens "rygg". Syns bra, väger inget.

Johnny Storfan sa...

Tack för alla tips!
God jul på er!

Skepparn sa...

Plast är anus. Slits som sagt av planerlinan.

Skepparn sa...

Plast är anus. Slits som sagt av planerlinan.

snäppram sa...

De gula hakarna var söperbra tycker jag.