tisdag 3 juni 2014

Lyckad guidning och nytt båtrekord

Idag var jag ute och guidade tre st sjätteklassare och en lärare från Klövsjö skola. Dessa tre fisketokiga elever visste bara att dom skulle ha med sig flytväst och kläder för en heldag ute, resten var hemligt.. Dom hade gissat på kanot och forsränning på resan mot min hemmahamn men icke- Trolling med Storfan stod på schemat! Strax efter 9 anlände småpiraterna och jag inledde med att berätta lite om trolling och vad det innebär. 6 stora ögon blickade ut mot Storfandräparn som var klar för batalj. Vi klev ombord, puttrade ut medans jag berättade lite om instrumenten och vad jag använder dom till osv...sen ladda vi på i marschfart ut mot sundet, stannade till och sen fick lirarna välja 2 vobbler var till ytspöna och därefter satte jag två snurrlöjor, samt en löja i Toppskalle på riggen, för att även demonstrera löjfisketekniken, samt en topstriker.Eftersom vi hade en mycket begränsad tid (9-15) och därtill skulle hinna riva i halvtid och in och kremera lunch över öppen fire och sen ut och sätta alla spön igen = tidsödande, var min strategi att fiska i det omedelbara närområdet och att målet var att vi iallafall skulle få NÅN form av fisk, oavsett art, bara för att grabbarna skulle få testa att drilla etc. 
Jag bestämde att vi skulle köra i närheten av fiskodningen och bara ligga och nöta och nöta över en liten yta. Nån form av liv måste de ju gå att lura nu när öringfisket är trögt i sjön. 
En gädda eller rymmarbåge om inte annat.... 
-O JA det gick! När vi passerar odlingen första gången får vi ett sjuhelvetes hugg på översta spöt på riggen (Topstrikern) och det löste ut följt av ett rulltjut.
Ta spöt tjoade jag till den närmsta grabben och han slängde sig fram och brottade lös spöt ur hållarn. Vilka ögon och vilket smajl på killen! Mycket skickling med stor kamp drillade han in fisken och jag kunde håva ett nytt båtrekord och nytt PB för grabben på Regnbåge- 4,4 kg! Gissa om de lyste om killen! :)


Sen körde vi några svängar och när vi passerar lite norr om odlingen så- SKRIIIK, ett ytspö vrålar och jag tjoar: Nu jävlar! Nu gick de på en jävel! Ta den du (och pekade på nästa kille) 
Snabbare än sin egen shadow, slänger han sig på spöt och en våldsam kamp börjar. Killen håller spöt lite konstigt så han får jobba hårt med sina armar och han pustar och stånkar och sliter och sliter...fisken kommer...drar iväg...kommer in nån deci...drar iväg... Killen pustar, jag försöker ge tips hur han kan hålla spöt för att avlasta armarna men han hörde nog inte ett  ord- han var så inne i drillningen och adrenalitet blockade allt vad hörselgångar heter tror jag...hehe ;)
Efter en evig kamp håvar jag tillsist en ny båge, nu på 3,3 kg vilket också var nytt pb för denna grabb. Skitkul! Vi bryter och åker in för att äta. Killarna står i hamn och kastar efter lekgädda och jag tänker - Hoppashoppashoppas den tredje killen också får drilla. Tyvärr blev det inget mera, varken i hamnen eller på den sista trollingtimmen efter maten.

Men tre jättenöjda elever med två stora bågar blev det iaf , Inte fy skam!
Jag fick jordens korg med delicatesser från klövsjö som tack för guidningen. Observera också ketchupflaskan...hahaha mina matvanor är vida känd! :D

Nu ska jag kvida och ta hand om min feta solbränna... Heldag i gassande sol och bleke utan keps och solskyddsfaktor...varför lär man sig aldrig?  ;)


2 kommentarer:

Petter sa...

Vad roligt att du delar med dig till ungdomen av det sunda och livslånga intresset som fisket kan innebära! Bra jobbat!

Anonym sa...

Petter:
Ja det är oerhört viktigt att ta sig tid att hjälpa igång ungdomen. Det finns ingen bättre "fritidsgård" än fiske! :)

// Johnny STorfan