onsdag 6 augusti 2014

Kryddningsförslag mottages!

Håller på ska röka fisk (öring) och håller på experimentera med olika kryddningar. Oftast har jag bara använt salt eller salt/citronpeppar men jag vill som komma vidare och hitta på nya saker. Nu provade jag salt, citronpeppar, dill, svartpeppar samt timjan. Dessa fileer vacuumpackade jag dessutom efter kryddning för att försöka "driva in" smakerna i fisken. Får nu ligga i kylskåp tills imorrn då dom åker in i krematoriet.

Krematoriet jag använder är ungefär som en aburök men mycke större med tre brännare. Jag brukar använda alspån och lägga i enriskvistar i normala fall men nu hittade jag rent ene-spån på Jula som jag ska testa. Möjligen blanda alspån och detta. Jag är inte 100 nöjd med resultatet alla gånger med denna rök. Ibland upplever jag det som att fisken mest steks och inte röks... Gör jag nåt fel?

Har ni tips och recept på lyckade rökningar tar jag gära emot dom! Allt ifrån tips av rökar (ris och ros) till kryddningar och örter ni använder eller andra trix . Även recept på tillbehör till fisken också typ såser, sallader och dyligt.

Jag tyck som om att laga käk och experimentera och förbättra och förnya :-)

Skriv i kommentarer eller på: storfan@live.se om ni har nåt schysst tips att dela med er av.

Tack på förhand! :-)

5 kommentarer:

Team Örebroarna sa...

Salt ingår alltid givetvis men när jag röker fileér så kör jag några med chiliflakes och honung och några med svartpeppar och whisky om jag vill lyxa till dem.
Vitlökspeppar är säkert gott också kanske tillsammans med paprika ? mvh Janne

Anonym sa...

Ett tips är att bara köra med en brännare. Då kan du röka fisken längre. Då blir det mer rökt än stekt.
/Lidberg

Ari Team Hk sa...

Tjenare Johnny !
Vill gärna bli stektendens i dom mindre rökarna , det blir alldeles för hett i dom svårt att hålla ner temperaturen på dom . Jag går i tankarna att fixa en el rök den går lättare att hålla en jämn temperatur i , men dom kostar ju en o annan krona så jag vet inte hur jag skall göra . Ett annat alternativ som jag också har funderat på är att bygga mig en kall rök , det är att röka på riktigt ;) . Jag brukar lägga fisk eller kött i saltlake ett par dygn sedan är det bara att röka , blandar en dl jod fri grovsalt till varje liter vatten plus en skvätt strösocker tycker det blir bra resultat av det ;) .
Skitfiske på dig // Ari Team Hk

Johnny Storfan sa...

Tackar för tips! :)

Anonym sa...

Stämmer in med föregående. Jag röker makrill, så klart en mindre fisk men om man röker dem kortare än tänkt så blir de oftast väldigt goda i köttet. Samma gäller lax, jag brukar röka en rejäl Laxbit i Max 15 minuter.
Sen tror jag du är inne på en mycket bra ide' med vakuumpacka för smaken!
/ Thuresson